LEED Fellow

Marija Golubović iz ENERGA izabrana za 2017 LEED Fellow
LEED Fellows su najbolji od najboljih za dizajn, inženjering i razvoj zelene gradnje
ENERGO... Dokaz LEEDerstva


 

16.10.2017. – Energo je objavio da je Marija Golubović, Tehnički Direktor imenovana za 2017 LEED Fellow od strane Green Business Certification Inc. (GBCI).
 
Ovogodišnjih 23 Fellows su nagrađeni za svoj impresivan rad kao LEED Profesionalci i za značaj njihovog doprinosa zajednici zelene gradnje i LEED-a, što znači Liderstvo u Energetskom i Ekološkom Dizajnu, najkorišćeniji svetski sistem ocenjivanja zelene gradnje. 
LEED Fellows su prepoznati kao najizuzetniji profesionalci u industriji zelene gradnje, i to je najprestižnije odlikovanje dodeljeno od strane GBCI.
 
“Veoma smo ponosni i čast nam je što je Marija Golubović jedna od ovogodišnjih LEED Fellow” rekao je Mahesh Ramanujam, predsednik i Izvršni direktor GBCI i U.S. Green Building Council (USGBC). “Marija je pokazala superiorono liderstvo kao promoter zelene gradnje i nastavlja da menja normu načina na koji industrija planira i gradi održivost. Marijino zalaganje i kredibilitet su kontinuirano dokazivani kroz njeno liderstvo u segmentu zelene gradnje, i dodatno nas motiviše da nastavimo sa kreiranjem održivih, zdravih i povezanih zajednica kroz izgrađenu životnu sredinu. 
 
Kako bi bili izabrani, LEED Fellows su nominovani od strane svojih kolega, neophodno je da imaju bar 10 godina iskustva izuzetnog uticaja u industriji zelene gradnje, da poseduju posebnu LEED AP akreditaciju i da prođu obiman pregled portfolija, pored ostalih zahteva.

Proces evaluacije je sproveden od strane komiteta za evaluaciju LEED Fellow.

Primaocima će nagrade biti dodeljene na svečanosti 2017 USGBC Leadership Awards Luncheon koja se održava u Greenbuild International Conference and Expo u četvrtak, 9.11.2017. u Bostonu.


O Mariji
 
Marija Golubović je svetski priznati inženjer mehanike, sa preko 20 godina iskustva u dizajniranju i puštanju u rad mehaničkih sistema za razne tipove zgrada, vojnih plovila i krstarica, i istinski je pionir zelene gradnje. Kao LEED-AP, jedna od prvih u regionu i centralnoj Evropi, radila je na velikom broju LEED projekata koristeći svoje znanje u dizajnu, konsaltingu i puštanju sistema u rad. Rukovodila je procesom sertifikacije prvog LEED-CS projekta u Italiji (Gold Level), i Srbiji (Gold Level), i jednog od retkih LEED-sertifikovanih šoping centara u čitavoj Evropi (UŠĆE).
Marija je vodeći poznavalac za LEED i zelenu gradnju u Italiji i na Balkanu.Osnivač je Saveta zelene gradnje Srbije gde je bila i prvi predsednik. Kao član USGBC Faculty™ obučila je stotine profesionalaca u Evropi. Webinari i edukacije koje je kreirala sa svojim timom dostupni su na 7 jezika - Engleski, Srpski, Makedonski, Ruski, Francuski i Španski u nameri da se olakša usvajanje LEED načina na evropskom tržištu. Organizovala je veliki broj konferencija i simpozijuma u Italiji, Srbiji i ostatku sveta, privlačeći vodeće eksperte sa svih krajeva Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.
Marija je jedan od prvih Evropskih rejtera zelene gradnje i HERS rejter i takođe je prva žena u Evropi koja je sertifikovani Commissioning Authority (Associated Air Balancing Council Commissioning Group). Pored navedenog ona je i prvi evropski WELL AP.
 
 • LEED AP (Akreditovani profesionalac) od februara  2008 - Preko 700.000 m2 LEED sertifikovanih zgrada (administracija) u Evropi
 • USGBC Faculty od septembra 2012
 • LEED for Homes Green Rater i Energy Rater od maja 2014
 • Sertifikovani CxA od 2013
 • DGNB Konsultant
 • WELL AP od juna 2016
 • Ekspert iz LCA i EPD
 • M.Sc.Eng.M. Univerzitet u Beogradu
 • M.Sc.Eng.M. Univerzitet u Đenovi (termotehnički smer)
 • Registrovani Tehnički Konsultant za Sud u MIlanu (Italija)
 • Registrovani sudski veštak za Lombardijski region (Italija)
 • Predsednik Saveta zelene gradnje Srbije (2010-2014) 


O Green Business Certification Inc.
 
GBCI je organizacija koja nezavisno prepoznaje globalnu izvrsnost u performansama zelene gradnje.

Od osnivanja 2008. godine, GBCI ekskluzivno rukovodi sertifikacionim projektima  i profesionalnom akreditacijom i sertifikacijom u okviru U.S. Green Building Council’s Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) sistemom procene zelene gradnje, kao i PEER standardom za sisteme napajanja, WELL standarom gradnje, the Sustainable SITES Initiative (SITES), Parksmart, EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies), TRUE Zero Waste sertifikacijom, Investor Confidence Project (ICP) za naknadu energetske efikasnosti i GRESB benchmark, koji koriste institucionalni investitori za poboljšanje standarda održivosti u sektoru globalnih nekretnina. www.gbci.org.
Leave a Reply
Your email address will not be published. Required fields are marked*

Name*
Email*
7+ 5
Comment*
Send
Notify me of follow-up comments by email.
Notify me of new posts by email.